En fødselsberetning hvor intet gik efter planen

Dagpleje eller vuggestue

 

Det var egentlig ikke meningen at dette skulle være et blogindlæg, men er du vimmer der kom gang i tasterne som følge af min dagpleje vs. vuggestue spørgerunde på IG. Der er mange som har spurgt om jeg vil dele nogle af de fordele og ulemper som bliver nævnt, fordi det er en jungle for os der skal tage stilling. Først vil jeg skynde mig at sige, at jeg jo lige netop IKKE er ekspert på det her område, så dette oplæg er udelukkende baseret på, hvad mine søde følgere har delt af erfaringer, meninger osv. Som mange rigtig nok skriver handler det jo i virkeligheden om egen mavefornemmelse, og hvilket barn du har. Men her er nogle af de mest kommenterede fordele og ulemper ved både vuggestue og dagpleje.

Ovenstående er en meget sort/hvid opstilling af problematikken, og selvom det blot er en gengivelse af jeres kommentarer, føler jeg alligevel, at jeg vil knytte et par af mine egne kommentarer til.

I forhold til normering, er der flere som skriver, at det er fint i den institution de har børn i. Samtidig er der også mange vuggestuepædagoger som har skrevet, at de foretrækker dagpleje til deres egne børn, da de oplever en hverdag med alt for mange børn til for få voksne, og at der simpelthen ikke er den nødvendige tid til hvert barn. Det ramte mig lige i hjertet. I kølvandet på dokumentaren ”hvor er der en voksen”, er det lidt skræmmende at læse, hvor mange som oplever en hverdag med små børn som simpelthen må klare sig selv. Så ”fordelen” med mere selvstændige børn, er ikke nødvendigvis en fordel i mine øjne.

Derudover står der ikke påkrævet pædagogisk uddannelse, som en ulempe ved dagplejen. Men det ser jeg ikke nødvendigvis som en ulempe. Flere kvinder i min familie har været dagplejemødre og de er fantastiske! Slet ikke en negligering af den pædagogiske uddannelse, som er så vigtig! Så kan jeg nu alligevel godt lide det uformelle ved en dagplejemor. Hun får netop mere betydningen af en ekstra ”mor” synes jeg. Jeg husker selv, hvordan min egen dagplejemor fik en øl over æggemaden og leverdrengen med de andre dagplejemødre når vi mødtes til frokost på legepladsen. Godt nok er det 26 år siden, men tanken synes jeg nu stadig er herlig!

Men tilbage til mavefornemmelsen. Både Fredrik og jeg har gået i dagpleje og elskede det. Derfor valgte vi at søge om en dagplejeplads til Viggo, og imod alle odds så fik vi en plads lige 5 minutters gang fra hvor vi bor på Frederiksbjerg! Vi er ellevilde, lige ind til det gik op for os at vi nu snart skal aflevere Viggo til en anden. Vi kan slet ikke forstå, at det allerede er nu. Nu har vi sammen gået med ham hver dag i snart 9 måneder i maven og 9 måneder ude hos os – det er så vildt! Men det skal nok blive godt og vi glæder os. Jeg er sikker på at der er en masse skønne vuggestuer med skønt personale i Århus, og her er et par stykker som blev anbefalet: Læssøegade, Steiner på strandvejen, Ole Rømer og Sankt Anna.

 

God beslutningstagen derude!

 

6 kommentarer

 • Marie

  Hej
  Jeg er simpelthen nødt til at hører hvad det kommer sig af at børnene skulle blive bedre sprogligt stimuleret i dagplejen.
  Det læner sig nemlig meget op af som en anden pointere at en dagpleje kan have op til 5 børn hvorimod vugggestuevoksne har ca 4 børn hver.
  Så det har jeg simpelthen svært ved at tro på men jeg vil gerne gøres klogere hvis der kan henvises til noget materiale omkring det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hyggebyggerne

   Hej Marie.
   Kommentaren omkring den sproglige udvikling kommer fra en følger, som baserer det på at der måske er mere tid til dialog med en voksen i dagplejen, om det er rigtigt ved jeg af gode grunde ikke. Ift. normering er det jo forskelligt fra kommune til kommune. Som skrevet flere steder i indlægget er jeg på ingen måde ekspert og fordelene og ulemperne somer listet er ikke fakta, men erfaringer og meninger fra følere. Du kan jo selv finde materiale omkring det, men jeg kan henvise til denne artikel som jeg selv har læst: https://www.information.dk/indland/2019/04/udviklingen-normeringer-tyder-paa-foraeldrene-pointe-naar-gaar-paa-gaden
   De bedste hilsner
   Charlotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Charlotte.
  Dejligt for jer at i har fået lige det i ønskede for jeres søn! Jeg er selv pædagog og jeg bliver simpelthen lige nødt til at kommenter på dine fordele og ulemper.. For en dagplejerhar altså ofte op til 5 børn. Det betyder at hun har en normering som hedder 1 til 5. I vuggestuer er man ofte… Nogle steder bedre end andre selvfølgelig..og taget højde for at der er stor forskel i vuggestuer. Men her er man ofte 3 til 4 voksen til 12 til 14 børn. Det giver altså en normering på en 1 til 4 eller 1 til 5. Hvilket giver både dagplejer og vuggestuer stort set den samme normering. Så jeg har svært ved at se hvordan deres normering er bedre med mindre de selvfølgelig vælger at have få børn i deres dagpleje. Skal ikke være et stort debat emne men bare lige fakta til eftertanke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hyggebyggerne

   Hej Mette.
   Tak for din besked. Jeg er som skrevet slet ikke ekspert her, men tror der menes at man i vuggestuer også skal sætte tid af til eksempelvis administrative opgaver. Selvom normeringen måske er den samme, så er det ligeledes et spørgsmål om hvor mange forskellige voksne man gerne vil have til at tage sig af sit barn. Jeg føler det er trygt at aflevere ham og hente ham ved den samme hver dag, men kender flere der prioriterer flere legekammerater over det – så det er som skrevet op til mavefornemmelse og hvilket barn man har. Flere har skrevet at de er startet med dagpleje og senere skiftet til vuggestue eller omvendt. Så det er jo bare at mærke efter og så er jeg sikker på man finder den bedste løsning.
   De bedste hilsner
   Charlotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Dejligt at i har truffet en beslutning der føles rigtig for jer. Det er den aller bedste forudsætning for at det går godt for Viggo med at starte op på pasning.

  Men øv hvor bliver jeg bare træt af at læse en så negativ udtalelse og sammenligning igen igen SF vuggestue og dagplejen. Alt hvad der står at positivt og negative kan gælde/findes begge steder. Der findes både uddannede dagplejemødre og uuddannede i vuggestuerne. Er så ærgelig over at alt det jeg arbejder for og kæmper for sammen med mine kolleger – både uddannede og ikke uddannede – i vuggestuen skal ødelægges pga to tv-udsennedelser. De brodne kar findes jo alle steder – også i dagplejen. Hvis det blev filmet med skjult kamera og klippet rigtigt er jeg sikker på at dagplejen gør sig lige så godt som tv-udsendelse. Det jer super dejligt hvis det fører til bedre normeringer.
  Glæder mig til ferien slutter og jeg igen skal mødes af knus og kram fra 20 små kompetente mini-mennesker. Så skal jeg nemlig sammen med forældrene sørge for at de udvikler sig sprogligt, kognitivt, motorisk, socialt og at de bliver selvstændige – det kommer nemlig ikke af for få hænder men ved guidning og vejledning fra en voksen der har tid – og den tid skaber vi!

  Rigtig god sommer til jer og nyd den sidste tid med Viggo hjemme. Er sikker på at jeres lille Viggo kommer til at trives når bare i viser ham vejen og tror på det.

  Mvh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hyggebyggerne

   Hej Anne.
   Dette indlæg er som skrevet en gengivelse af de kommentarer, jeg har modtaget fra mine følgere omkring de fordele og ulemper som de oplever med henholdsvis vuggestue og dagpleje. Jeg mener ikke at indlægget er negativt, da begge som skrevet har fordele og ulemper, alt efter hvem der læser. Som jeg også har skrevet, er jeg slet ikke i tvivl om at der findes masser af super institutioner i begge kategorier, men vi har valgt dagpleje fordi det er det vi kender og føler os mest trygge ved. Hvis ikke vi havde fået en plads hos en dagpleje havde vi valgt steiner vuggestuen uden skrupler. Jeg håber du nyder resten af din sommer inden du skal starte igen.
   De bedste hilsner
   Charlotte

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En fødselsberetning hvor intet gik efter planen